dilluns, 11 d’agost del 2008

Cesària-Pujada de llet-Teknon

Via el foro del sócpetit.cat han aclarit alguna cosa referent al tema cesària-pujada de llet-teknon, un tema que es veu que ara té entretinguts als papis. Faig un resum, per si a algú li pot interessar, i moltes gràcies a la Mariah, Bicho's, Ayrs i Anna26. Com que la intenció és que la mami em dóni teta fins que em cansi de tragar, i donades algunes probabilitats de que la clínica (cada metge i cada clínica és un món) pugui no ser del tot “col·laborador”, doncs aquí van les conclusions:
Tot és negociable i hi ha opinions de tota mena. També hi ha casos en què diuen que a la Teknon no han deixat entrar al pare quan és cesària i n'hi ha que diuen que sí. Total, que haurem de pactar, sí o sí, que deixin entrar el papi al part i que es farti de veure sang i fetge i que no m'apartin de la mami més que l'imprescindible per fer-me la primera neteja i grapar a la mami. I de menjar, sóc un/a sibarita i per tant, m'esperaré a que a la mami li vagi pujant la llet i ja m'atiparé. Ep!, si és possible.

Des de que em separen de la mami ha de passar el mínim temps possible. Es recomana que si es vol donar el pit i la mare es troba en bones condicions el millor és tenir la criatura a l'habitació en tot moment per evitar que hi hagi qualsevol interferència en la lactancia materna (algun petit biberó, etc..).
Tot i que la mami hagi tingut una operació prèvia pels miomes i haver d'anar per cesària i amb part programat, en principi no hi ha d'haver problemes amb la pujada de llet. Alguna experiència personal ja indica que en un cas semblant li van deixar veure el nadó i fer un petó només néixer, que llavors se'l van endur amb el pare mentre a ella l'arreglaven i que li va poguer donar el pit al cap d'un parell d'hores, i no hi va haver cap problema i el peque es va enganxar a l'acte. L'únic problema que es pot presentar és que ens costi enganxar-nos al pit, i si nosaltres no succionem no provoquem la pujada de llet; i això no necesàriament és molt ràpid.
La pujada de la llet és entre 30 i 70 hores després de que es desprengui la placenta, la qual cosa succeeix durant la mateixa cesària. Per tant, pujarà igual que si el part fos vaginal. Ara, per tenir més garanties d'èxit, no per quantitat o qualitat de llet, sinó per a que ens agafem bé, és important posar-nos al pit el més aviat possible, i si pot ser, deixar-nos que busquem nosaltres mateixos el mugró i ens n'enganxem (és el que es diu segons la font "tècnica de la no técnica”, o “afiançament espontani”, i no enxufar-nos directament al mugró. Pot trigar una horeta o més, però es la millor manera de que ens hi agafem correctament.

Au, doncs, queda dit. Ja explicaré com han anat les negociacions amb metge i clínica.