dilluns, 15 de setembre del 2008

Em dic Urgell

Responent a les diferents consultes que reben els papis sobre el nom Urgell i donada la pressió rebuda, (que arriba a parar-los pel carrer i rebre trucades a hores intempestives preguntant de què collons van, passo a donar quatre pìstes.
El nom d'Urgell no és ni el d'una verge ni el d'una santa, sinó que es tracta d'un topònim derivat a nom i per tant no té sant. Els que tenen ganes de celebrar sants, que no és el cas, l'han col·locat el 23 d'octubre que és el dia de la catedral de Nostra Senyora d'Urgell (de la Seu d'Urgell) i casualment un dia abans de l'aniversari del papi.
Urgell era l'antic nom de la ciutat de la Seu d'Urgell i del comtat d'Urgell (aquí al costat, l'escut), divisió territorial i administrativa creada pels reis francs, probablement basant-se en una delimitació anterior, i compresa dins la marca de Tolosa, després de la incorporació de la comarca de l'Alt Urgell (o l'Urgellet, així anomenat també des de la fi del s XII) a l'imperi carolingi (785-90). El primer titular conegut del comtat, Borrell I, ho era també de la Cerdanya, però el top10 dels titulars del comtat d'Urgell va ser en Guifré I, si home, el pilós (840-897), que també ho va ser de la Cerdanya, Barcelona, Girona, el Conflent i Osona. Per tant l'Urgell va ser un dels comtats “fundadors” del que després entendrem per Catalunya Vella.
El topònim Urgell sembla que encara tindria una arrel anterior com a topònim derivat d'Urtx (fonts abundoses) d'origen basc, amb el sufix diminutiu -ell.

Post patrocinat per la Viquipèdia. S'admeten col·laboracions de l'intel·lecta i estudiada parròquia.